Biografie

Anneleen Schuitemaker (1992) groeide op in Katwijk aan Zee en werd als 10-jarig meisje verliefd op de betoverende klanken van de harp. Haar eerste harplessen volgde zij bij Anke Bottema aan de muziekschool te Katwijk en in september 2010 startte zij haar studie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Erika Waardenburg, waar zij in 2014 haar Bachelor-diploma behaalde. Aansluitend werd zij toegelaten tot de masteropleiding en behaalde in juni 2018 haar titel Master of Music met een 9,5. Tijdens haar studie volgde ze orkestlessen bij Petra van der Heide en Sandrine Chatron.

Anneleen heeft een passie voor orkestspel en verhuisde in september 2015, na een succesvolle auditie, naar Berlijn voor een tweejarige academieplaats bij de Staatskapelle Berlin. Aansluitend was zij van seizoen 2017 t/m 2019 academiste bij het Gürzenich-Orchester Köln.

Met ingang van seizoen 2020-2021 is Anneleen als tweede en plaatsvervangend soloharpiste verbonden aan het Koninklijk Concertbouworkest in Amsterdam. Daarnaast is ze ook actief in andere professionele orkest in binnen- en buitenland zoals het Nederlands Philharmonisch Orkest, Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, WDR Sinfonieorchester Köln en Stavanger Symphony Orchestra.

Op het gebied van kamermuziek is Anneleen actief in ensembles van uiteenlopende bezettingen. Zo maakt zij sinds 2011 deel uit van het Borealis Trio, een ensemble in de bezetting van fluit, viool en harp. Het trio won in 2012 een tweede prijs op het Tristan Keuris Kamermuziekconcours en was van 2014-2018 verbonden aan de stichting Live Music Now. Het plezier en het enthousiasme in het samenspel staat voorop en het ensemble is van mening dat iedereen daarvan zou moeten kunnen genieten. Ook vormt Anneleen een vast duo met trombonist Jeffrey Kant en een harpduo met collega-harpiste Petra van der Heide.

Anneleen heeft diverse prijzen gewonnen, waaronder de eerste prijs en de publieksprijs op het Rosa Spier Harp Concours (2011) en de eerste prijs op het 5e Internationale Harp Concours in Sandstedt, Duitsland (2014). Ook soleerde zij met meerdere orkesten in harpconcerten van o.a. Boïeldieu, Debussy, Dittersdorf, Händel, Mozart, Reinecke en Rodrigo.

Anneleen bespeelt een Lyon & Healy style 23 Concertharp (Bronze), in bruikleen gegeven door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Cor de Jong fotografie

Foto: Cor de Jong Fotografie