Biografie

Anneleen Schuitemaker (1992) begon op 10-jarige leeftijd met harplessen aan de muziekschool te Katwijk. In september 2010 startte zij haar studie bij Erika Waardenburg en Petra van der Heide aan het Conservatorium van Amsterdam. Hier behaalde zij in juni 2014 haar Bachelor diploma en studeert momenteel verder in de masteropleiding bij Erika Waardenburg en Sandrine Chatron.

Anneleen heeft een passie voor orkestspel en is actief in diverse orkesten in Nederland en Duitsland. Zo speelt zij regelmatig als remplacant met het Koninklijk Concertgebouw Orkest en was zij van seizoen 2013-2015 academist bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. In september 2015 kreeg zij na een succesvolle auditie een twee-jarige academieplaats bij de Staatsopera in Berlijn (Staatskapelle Berlin) en speelde zij diverse opera- en symfonische producties mee. Hoogtepunten uit afgelopen seizoen zijn onder meer de uitvoering van de gehele Ring-cyclus van Richard Wagner onder leiding van Daniel Barenboim. Ook mocht zij de bekende Dansen van Claude Debussy, voor harp en strijkorkest, uitvoeren. Verder speelt Anneleen regelmatig als remplacant bij het Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, waarmee zij recentelijk de tweede symfonie van Gustav Mahler o.l.v. chef-dirigent Vladimir Jurowski in de Berliner Philharmonie mocht uitvoeren.

Vanaf september 2017 is Anneleen verbonden aan het Gürzenich-Orchester in Keulen, waar zij van seizoen 2017-2019 een academieplaats heeft.

Anneleen heeft diverse prijzen gewonnen, waaronder de eerste prijs en de publieksprijs op het Rosa Spier Harp Concours (2011) en de eerste prijs op het 5Internationale Harp Concours in Duitsland (2014). Zij soleerde met meerdere orkesten in harpconcerten van o.a. Boïeldieu, Debussy, Dittersdorf, Händel en Mozart.

Op het gebied van kamermuziek is zij actief in diverse ensembles. Zo maakt zij sinds 2010 deel uit van het Borealis Trio, samen met fluitiste Marije Franken en violiste Carien de Bakker. Het Borealis Trio won in 2012 een tweede prijs op het Tristan Keuris Kamermuziekconcours en is sinds 2014 verbonden aan de stichting ‘Live Music Now’. Deze stichting organiseert concerten voor mensen die vanwege een slechte gezondheid, handicap, armoede of andere omstandigheden niet in de gelegenheid zijn om naar concerten te gaan. Hiernaast maakt zij ook deel uit van het in 2015 opgerichte Kamermuziek Ensemble Nederland.

Anneleen bespeelt een Lyon & Healy style 23 Concertharp (Bronze), in bruikleen gegeven door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds, en een Salvi Aurora