Biografie

IMG_8555© Cor de Jong fotografie

Anneleen Schuitemaker (1992) groeide op in Katwijk aan Zee en begon hier op 10-jarige leeftijd met harplessen aan de muziekschool bij Anke Bottema. In september 2010 startte zij haar studie bij Erika Waardenburg aan het Conservatorium van Amsterdam, waar zij in 2014 haar bachelorstudie afrondde. Aansluitend werd zij toegelaten tot de masteropleiding en behaalde recentelijk haar diploma Master of Music met een 9.5.

Anneleen heeft een passie voor orkestspel en is actief in diverse orkesten in binnen- en buitenland. Zo speelt zij regelmatig bij o.a. het Koninklijk Concertgebouw Orkest, Nederlands Philharmonisch Orkest, Staatskapelle Berlin en het Rundfunk Sinfonieorchester Berlin.

In september 2015 kreeg zij na een succesvolle auditie een twee-jarige academieplaats bij de Staatskapelle Berlin – het orkest van de Staatsopera in Berlijn. Hoogtepunten zijn onder andere de uitvoering van de gehele Ring-cyclus van Richard Wagner onder leiding van chef-dirigent Daniel Barenboim. Ook mocht zij de bekende Danse sacrée et profane van Claude Debussy, voor harp en strijkorkest, uitvoeren op een van de academieconcerten. Vanaf september 2017 is Anneleen verbonden aan het Gürzenich-Orchester in Keulen, waar zij van seizoen 2017-2019 een academieplaats heeft.

Zij heeft diverse prijzen gewonnen, waaronder de eerste prijs en de publieksprijs op het Rosa Spier Harp Concours (2011) en de eerste prijs op het 5Internationale Harp Concours in Duitsland (2014). Zij soleerde met meerdere orkesten in harpconcerten van o.a. Boïeldieu, Debussy, Dittersdorf, Händel en Mozart.

Op het gebied van kamermuziek is zij actief in diverse ensembles. Zo maakt zij sinds 2010 deel uit van het Borealis Trio, samen met fluitiste Marije Franken en violiste Carien de Bakker. Het Borealis Trio won in 2012 een tweede prijs op het Tristan Keuris Kamermuziekconcours en is sinds 2014 verbonden aan de stichting ‘Live Music Now’. Deze stichting organiseert concerten voor mensen die vanwege een slechte gezondheid, handicap, armoede of andere omstandigheden niet in de gelegenheid zijn om naar concerten te gaan.

Anneleen bespeelt een Lyon & Healy style 23 Concertharp (Bronze), in bruikleen gegeven door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds, en een Salvi Aurora