Biografie

Anneleen Schuitemaker (1992) begon op 10-jarige leeftijd met harplessen aan de muziekschool te Katwijk. In september 2010 startte zij haar studie bij Erika Waardenburg en Petra van der Heide aan het Conservatorium van Amsterdam. Hier behaalde zij in juni 2014 haar Bachelor diploma en studeert momenteel verder in de masteropleiding.

Vanwege haar passie voor orkestspel is zij actief in verschillende orkesten in binnen- en buitenland. Zo speelde zij in augustus 2013 met het Koninklijk Concertgebouw Orkest mee tijdens het Prinsengrachtconcert in Amsterdam en was zij van seizoen 2013-2015 academist bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Momenteel is zij verbonden aan de Staatskapelle Berlin (het orkest van de Staatsopera in Berlijn), waar zij in september 2015 het proefspel voor de academieplaats heeft gewonnen en van seizoen 2015-2017 diverse opera- en symfonische producties zal meespelen. Hoogtepunten uit afgelopen seizoen zijn onder meer de uitvoering van de gehele Ring-cyclus (Richard Wagner) onder leiding van Daniel Barenboim. Ook mocht zij de bekende Dansen van Debussy, voor harp en strijkorkest, uitvoeren.

Anneleen heeft diverse prijzen gewonnen, waaronder de eerste prijs en de publieksprijs op het Rosa Spier Harp Concours (2011) en de eerste prijs op het 5Internationale Harp Concours in Duitsland (2014). Zij soleerde met meerdere orkesten in harpconcerten van o.a. Boïeldieu, Debussy, Dittersdorf, Händel en Mozart.

Op het gebied van kamermuziek is zij actief in diverse ensembles. Zo maakt zij sinds 2010 deel uit van het Borealis Trio, samen met fluitiste Marije Franken en violiste Carien de Bakker. Het Borealis Trio won in 2012 een tweede prijs op het Tristan Keuris Kamermuziekconcours en is sinds 2014 verbonden aan de stichting ‘Live Music Now’. Deze stichting organiseert concerten voor mensen die vanwege een slechte gezondheid, handicap, armoede of andere omstandigheden niet in de gelegenheid zijn om naar concerten te gaan. Hiernaast maakt zij ook deel uit van het in 2015 opgerichte Kamermuziek Ensemble Nederland.

Anneleen bespeelt een Lyon & Healy style 23 Concertharp (Bronze), in bruikleen gegeven door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds, en een Salvi Aurora