Biografie

Anneleen Schuitemaker (1992) groeide op in Katwijk aan Zee en werd als 10-jarig meisje verliefd op de betoverende klanken van de harp. Haar eerste harplessen volgde zij bij Anke Bottema aan de muziekschool te Katwijk en in september 2010 startte zij haar studie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Erika Waardenburg, waar zij in 2014 haar Bachelor-diploma behaalde. Aansluitend werd zij toegelaten tot de masteropleiding en behaalde in juni 2018 haar titel Master of Music met een 9,5.

Met ingang van seizoen 2020-2021 is Anneleen als vaste harpiste verbonden aan het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam en heeft inmiddels in vele lidstaten van de Europese Unie mogen optreden en daarbuiten, zoals IJsland, Singapore en de Verenigde Arabische Emiraten.

Een passie voor het orkestspel heeft ze altijd al gehad. Als academiste speelde zij bij de Staatskapelle Berlin van 2015 tot 2017 en bij het Gürzenich-Orchester Köln van 2017 tot 2019. Ook remplaceert ze regelmatig bij diverse orkesten in binnen- en buitenland, waaronder het Nederlands Philharmonisch Orkest, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Stavanger Symphony Orchestra, Rundfunk-Sinfonie Orchester Berlin en WDR Sinfonieorchester Köln.

Anneleen heeft diverse prijzen gewonnen, waaronder de eerste prijs en de publieksprijs op het Rosa Spier Harp Concours (2011) en de eerste prijs op het 5e Internationale Harp Concours in Sandstedt, Duitsland (2014). Ook soleerde zij met meerdere orkesten in harpconcerten van o.a. Boïeldieu, Debussy, Dittersdorf, Händel, Mozart, Reinecke en Rodrigo.Recentelijk voerde zij drie keer de Danse Profane van Debussy uit met het Concertgebouworkest o.l.v. Iván Fischer in de grote zaal van het Concertgebouw.

Op het gebied van kamermuziek is Anneleen actief in ensembles van uiteenlopende bezettingen. Zo maakt zij sinds 2011 deel uit van het Borealis Trio, een ensemble in de bezetting van fluit, viool en harp. Het trio won in 2012 een tweede prijs op het Tristan Keuris Kamermuziekconcours en was van 2014-2018 verbonden aan de stichting Live Music Now. Het plezier en het enthousiasme in het samenspel staat voorop en het ensemble is van mening dat iedereen daarvan zou moeten kunnen genieten. Ook vormt Anneleen een vast duo met trombonist Jeffrey Kant.

Anneleen bespeelt een Lyon & Healy style 23 Concertharp (Bronze), in bruikleen gegeven door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Foto: Marleen de Bakker